Nya bostäder nära tåg, buss och cykelvägar behöver ingen trafikled

Insändare publicerad i NST:s min mening den 2 oktober 2019.

Svar på insändare av signaturen ”Eivor Ängelholm” om Pytteleden, med rubriken ”Riktigt korkat av Nyander”.

Jag kommer inte att kalla någons uttalande i en insändare för ”korkat”, det är att sjunka lite väl lågt.

Oppositionsrådet Lars Nyanders uttryck ”jag kan inte låta bli att undra över vad Greta Thunberg skulle säga om detta” måste man däremot i egenskap av en vuxen människa kunna klara av att tolka i en mer metaforisk kontext.

Greta Thunberg är som bekant inte längre ”bara” en vanlig 16-årig flicka, Greta Thunberg har kommit att bli ett världsfenomen och är en viktig symbol för den helt nödvändiga omställning hela världen måste genomgå för att klimatet inte ska haverera. Sett ut det perspektivet kan jag inte tänka mig ett mer lämpligt uttryck än det Lars Nyander använde i sin insändare rörande ett eventuellt byggande av Klippanvägens förlängning. Att fullfölja dessa planer vore nämligen att gå tvärt emot allt det som vi måste göra enligt en enad klimatforskarkår.

Inga städer som vill syssla med hållbar stadsutveckling bygger trafikleder rakt igenom sina centrum längre, särskilt inte där det finns något så sällsynt som gröna, tysta områden. En av huvudpoängerna med att bygga nya bostäder på Sockerbruksområdet och Parallelltrapetsen var att de boende skulle slippa vara så beroende av eget bilägande, en positiv konsekvens av läget nära centrum, tåg- och busstation och cykelvägar samt tillgång till bilpool. Dessa människor kommer således inte att behöva någon ny trafikled. Att prata om trafikkaos i Ängelholm; där har vi något som känns otroligt korkat!

Lotta Åkesson Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *