Vi säger också nej till en utförsäljning av Öresundskraft i Helsingborg.

Insändare på NST:s Min mening den 19 augusti 2019

De flesta av oss ängelholmare har under en tid kunnat följa en strid ström av artiklar och insändare gällande det i Helsingborg moderatledda styrets ambition att sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft . Frågan engagerar många av helsingborgarna just för att det påverkar de flesta av dem, både medborgare och företagare.

Helsingborgs kommun kommer till och med hålla en folkomröstning i frågan. Den borde engagera lika många ängelholmare!

En stor del av ängelholmarna är anslutna till just Öresundskrafts elnät eller fjärrvärme.

Flertalet forskare och marknadsanalytiker har ställt sig frågan kring varför ett välmående och vinstdrivande kommunalt företag ska läggas ut till försäljning. De har samtidigt klargjort att en eventuell försäljning av Öresundskraft troligen kommer generera ett högre pris och lägre säkerhet för abonnenterna.

Varför intresset för försäljning då kvarstår bör man därför fråga sig. I en tidigare artikel kommenterade Ängelholms moderate kommunstyrelseordförande Robin Holmberg försäljningen med att frågan ytterst är ett beslut som Helsingborgs politiker måste hantera.

Han har givetvis rätt i att frågan inte ägs av Ängelholms politiker. Däremot är det Ängelholms medborgare som blir drabbade av eventuella konsekvenser av deras beslut.

I mina ögon är det just därför vi måste agera i denna fråga. Vad är bäst för ängelholmarna?

I Ängelholm såldes vårt eget kommunala energibolag 2005 på initiativ av moderaterna. Redan då påpekade (S) riskerna med att sälja kommunala energiverk och de konsekvenser det kan innebära för medborgarna på både kort och lång sikt. Förtjänsten vid en försäljning är tillfällig och kortvarig.

Vi socialdemokrater i Ängelholm stödjer våra kollegor från Helsingborg i deras strid för att behålla sitt Energibolag kommunalt men vi gör det för ängelholmarnas skull.

Varför finns inte detta intresse hos det moderatledda styret i Ängelholm? Deras tystnad i denna fråga är mycket oroande.

Lars Nyander (S), oppositionsråd Ängelholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *