Därför säger vi nej till en utförsäljning

Publicerad i NST:s Min mening den 13 april 2019

En försäljning av Öresundskraft påverkar hela Nordvästra Skåne. Vi Socialdemokrater i Nordvästra Skåne är oroade över de moderatledda styret i Helsingborg planer på att sälja Öresundskraft.

Vi ska äga vår infrastruktur. I tider när energiförsörjningen blir allt viktigare måste vi självklart äga våra kraftnät för el, gas, fjärrvärme och det digitala stadsnätet. Vi är ett flertal kommuner i Nordvästra Skåne som under lång tid har utvecklat ett samarbete med det kommunalägda Öresundskraft. Vi är idag oroade för hur en försäljning av Öresundskraft drabbar våra kommuner och våra medborgare.

Det är inte bara det självklara att vi ska äga vår infrastruktur som oroar. Erfarenheter från tidigare privatiseringar visar med all tydlighet att priserna blir högre. En ny ägare till Öresundskraft känner givetvis inte samma ansvar för invånarna i våra kommuner utan naturligtvis kan vi förvänta oss högre priser på el, fjärrvärme och stadsnätet.

Öresundskraft har genom åren varit ett viktigt nav i klimatarbetet och då inte bara i Helsingborg utan det klimatarbetet har en positiv påverkan för samtliga kommuner i Nordvästra Skåne. Klimat och miljöaspekten är ett av det mest angelägna argumenten för att inte sälja Öresundskraft.

Öresundskraft är och har varit drivande i stadens miljöarbete och öppnar vi upp för en försäljning vet vi inte längre hur det blir med den påbörjade utbyggnaden av solceller och annan kvalitativ energiutvinning. Vi säger därför nej till en utförsäljning av Öresundskraft.

Vi beklagar att det moderatledda styret i Helsingborg är beredda att ta detta beslut som får en påverkan för alla kommuner och dess invånare i familjen Helsingborg.

Socialdemokrater inom Familjen Helsingborg

Anders Månsson (S) Bjuv

Ingela Stefansson (S) Båstad

Fatmir Azemi (S) Landskrona

Jan Björklund (S) Helsingborg

Jan Zielinski (S) Svalöv

Johan Pettersson (S) Klippan

Lars Nyander (S) Ängelholm

Lennart Nilsson (S) Höganäs

Ronny Sandberg (S) Åstorp

Ronny Nilsson (S) Perstorp

Tomas Bjertner (S) Örkelljunga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *